Fase 4: Borging
De borgingsfase is essentieel om ervoor te zorgen dat de resultaten van het trainingsprogramma duurzaam zijn en een blijvende impact hebben op de professionele ontwikkeling van leerkrachten. Deze fase richt zich op het consolideren van het geleerde en het bevorderen van continuïteit.
Verankeren van het geleerde in de dagelijkse praktijk Een van de belangrijkste doelen van deze fase is ervoor te zorgen dat het geleerde structureel wordt toegepast in de dagelijkse praktijk van de leerkracht. Met de werkgroep wordt in kaart gebracht welke passende stappen hierbij helpend zijn. Hierbij kan gedacht worden aan het vormgeven van een kwaliteitskaart.
Opstellen van een kwaliteitskaart en/of beleidsdocument Samen met de werkgroep wordt een kwaliteitskaart opgesteld. Dit is een nuttig instrument om verwachtingen en gemaakte teamafspraken helder vast te leggen. Het biedt een overzicht van de gewenste doelen, concrete acties en teambrede afspraken. Daarnaast wordt met de werkgroep gekeken naar het opstellen of aanscherpen van een beleidsdocument.
Monitoring en optimalisatie Naast evaluaties wordt geadviseerd om het gebruik van het geleerde continu te blijven monitoren. Door regelmatig feedback te verzamelen en te analyseren, speelt de school in op nieuwe uitdagingen wat ervoor zorgt dat het programma blijft bijdragen aan de professionele groei van de school.
Mooie visual toevoegen?