Pedagogische basisdoelen

Voor het ontwikkelen van een gezond pedagogisch schoolklimaat is het van belang dat er aandacht besteed wordt aan sociaal emotioneel leren. Dit gaat over het proces waarbij leerlingen kennis en vaardigheden leren toepassen die nodig zijn voor het begrijpen en reguleren van emotie, het voelen van empathie voor anderen en het aangaan en onderhouden van positieve relaties.

Om dit adequaat vorm te geven is het van belang dat er een stevig pedagogisch fundament in school aanwezig is. VPS richt zich op drie essentiële pedagogische basisdoelen.

Doel 1: Fysiek en emotioneel veilig voelen in school
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen is het ervaren van een veilig gevoel in school van essentieel belang. Een kind dat zich veilig voelt staat open om te leren, durft te gaan ontdekken en gaat nieuwe contacten aan.

Doel 2: Bevorderen ontwikkeling van de persoonlijke en sociale competenties
Persoonlijke competenties gaan over het ontwikkelen van zelfbewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel. Steeds meer zelfredzaam kunnen zijn, zelfvertrouwen ontwikkelen en leren omgaan met tegenslagen.
Sociale competenties gaan over contacten met anderen in allerlei verschillende sociale situaties. Bijvoorbeeld tijdens het samenwerken in de groep of het samen spelen op het schoolplein. Vriendschappen opbouwen en onderhouden.

Doel 3: Tot stand brengen en onderhouden van groepsnormen en waarden
Groepsnormen en waarden gaan over (on)geschreven regels en afspraken over wenselijk gedrag in school. Voorbeelden hiervan zijn hoe om te gaan met conflicten, het vormgeven van fijn samenwerken of het dragen van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de schoolomgeving.